21 januari, 2016

Alla är unika. Du med.


DET FÖRSTA STEGET är att kartlägga dig och din kropp.

– För mig är det första mötet som att lägga pussel. Ju mer du berättar om dig själv – din historia, nuvarande situation och eventuella symptom – desto klarare bild får jag av vad vi behöver åtgärda.

Det säger Christopher Bergström. Han är hälso-concierge och ena halvan av Food For Minds. Det är han som ställer diagnos och rekommenderar näringsintag. Hans råd är helt individanpassade. Därför lägger han stor vikt vid dina personliga förutsättningar. Inte bara kost och träning, utan hela livssituationen. Reser du mycket och utsätts ofta för tidsomställningar? Sover du oregelbundet och äter vid olika tider? Har du gått på specialdiet? Är du allergisk? Allt vägs in, utan pekpinnar och förmaningar. Christopher behöver bara veta för att kunna ge de bästa råden.

– Finns det till exempel indikationer på att det är mage/tarm som är problemet så finns det verktyg i form av näring, tillskott och förändringar i livsstil som kan behöva användas. Känner jag att vi behöver fördjupa oss ytterligare så tar jag till labb-tester för just mage och tarm, berättar Christopher.

Christopher har ett helt batteri olika tester till sitt förfogande, om han skulle behöva. Normalt börjar han med två–tre stycken, beroende på vad kunden berättar. Sedan är det mest en fråga om hur djupt man vill gå. I dagsläget kan han göra över 150 laboratorietester och få fram väldigt detaljerade uppgifter om din kropp. Så många prover är det få som tar, men principen är att ju fler tester man gör, desto noggrannare diagnoser kan ställas. Och därmed kan Christopher ge mer specifika råd.

– De första mötena handlar mycket om att utbilda. Tyvärr lever vi i en tid där få människor tar ansvar för sin hälsa. Har vi har ont i en armbåge så går vi till en läkare som ger smärtstillande medel. Läkemedlet stänger av smärtsignalen från armbågen till ryggmärg och hjärna och därmed tycker vi att problemet är löst. Mitt mål är att du ska börja förstå din kropp bättre. För din kropp kommunicerar hela tiden med dig och när du lär dig att förstå signalerna så kan vi också ordinera rätt medicin. Mat kommer alltid att vara vår sanna medicin, precis som den har varit i alla tider. En svullen armbåge kan läka snabbare med antiinflammatoriskt kost, säger Christopher.

CHRISTOPHER HAR EN  bakgrund som tränare. Han märkte att ju mer han jobbade med näring och träning i kombination, desto bättre resultat fick hans kunder.

– Arbetet med näring gör att steget till tillskott blir naturligt. Tillskottsmarknaden är en djungel och jag inledde mitt sökande efter de absolut bästa tillskotten. Det tog tid och krävde bland annat en resa till Boston för att titta på tillverkningen av de tillskott som jag anser är bäst på marknaden i dag, berättar han.

– Mitt jobb utvecklades från att bara ha handlat om träning till att väva det samman med näring och livsstil. Jag insåg tidigt att om jag ska få full effekt för mina uppdragsgivare så måste alla komponenter finnas med. En smärta i ryggen kan uppstå på grund av ett inflammerat organ, vilket leder till att den djupa muskulaturen slås ut och påverkar ländryggen negativt. Inflammationen i organet kan i sig ha orsakats av en födoämnesintolerans. I ett sådant fall spelar det ingen roll hur mycket och rätt du tränar. Problemet måste lösas genom en omläggning av kosten, inte mer träning.

I takt med att Christopher fick allt fler elitidrottare och musikartister som kunder växte kraven på att skräddarsy hela tillvaron åt dem. De har ofta brist på tid och vill känna tryggheten i att någon som kan ämnet grundligt ser till att hela vardagen blir minutiöst genomtänkt.

– Att arbeta med den här kundgruppen medför många resor. Jag får ofta förfrågan om att vara med på plats för att kunden ska kunna arbeta mer intensiv med kost- och näringsfrågor. Väl i en ny stad gör jag research – jag testar restauranger, går noggrant igenom butikers sortiment, söker upp de bästa manuella terapeuterna och hittar de bästa juicebarerna. I USA brukar till exempel arbetet med en ny kund alltid inledas med en gemensam, detaljerad genomgång av butikskedjan Whole Foods sortiment …

– Jag kommer väldigt nära kunderna, får en personlig relation med dem och blir ofta något mer än bara en näringsrådgivare. Snarare en slags concierge inom hälsa. Så i dag brukar jag kalla mig hälso-concierge. Det är en titel jag nog är ensam om att ha, säger Christopher och skrattar.

Det franska begreppet concierge syftar på en person, till exempel på ett hotell, som kan hjälpa gästerna med bokningar av biljetter till föreställningar, bordsbokningar eller bra tips på aktiviteter. Helt enkelt vara en hjälpsam hand, vad helst gästen har behov av. Christopher menar att det beskriver hur hans dagliga arbete ser ut, även om han håller sig inom områdena kost, näring och träning.

Under en av resorna började ett tankefrö gro i Christophers huvud. »Tänk om vi, åtminstone på hemmaplan i Sverige, kunde gå ett steg längre och även erbjuda färdig, god mat, tillagad efter de näringsrekommendationer jag ger mina kunder?«. Nu gällde det bara att övertyga den kock han visste är bäst på området – KC Wallberg. Christopher lyckades få med honom på idén och 2015 grundade de sitt gemensamma bolag – Food For Minds.


LÄS MER

1. Alla är unika. Du med.
Utifrån det liv du lever skapar vi en individuellt anpassad profil så att du får i dig de näringsämnen just du behöver. Här berättar hälso-concierge Christopher Bergström mer om hur han går till väga.

2. Skräddarsydd mat.
Vi tillagar god mat som innehåller den näring som just du behöver få i dig. Här berättar vår välmeriterade kock KC Wallberg om sin matfilosofi.

3. När du vill, där du vill.
Vi levererar din mat den tid det passar dig, dit du vill. Vår servicenivå är mycket hög. Du kan även beställa extraportioner till familj, kollegor eller gäster till kraftigt reducerat pris. Vår ambition är att kunna hjälpa dig med alla frågor kring hälsa, även när du är på resa. Vår flexibilitet är enorm och det är bara du och fantasin som sätter gränserna.

4. Enkelheten är nyckeln.
Med Food for Minds mår du bra – hela tiden. Det ska vara enkelt för dig, inte för oss. Vi vet att många ger upp sina hälsoambitioner när stress och deadlines tränger sig på. Vi löser det genom att leverera skräddarsydd mat, varje dag. Det har aldrig varit enklare att må bra.