22 januari, 2016

Skräddarsydd mat

mat01_960x456

 IDÈN MED Food For Minds är det breddade erbjudandet. Det är en sak att ge individanpassade näringsråd, baserade på din kropp och dina personliga förutsättningar. Men att bara presentera siffror och tabeller över näringsgrupper ställer höga krav på din förmåga att sedan följa dem.

Att behöva lära sig laga helt annan mat än du hittills gjort är tidsödande och kräver en hel del ansträngning. Få lyckas hålla det vid liv när den inledande entusiasmen börjar avta. Vi vet att just detta är den främsta anledningen till att så många misslyckas att leva upp till sina ambitioner över tid. Därför erbjuder Food For Minds även god mat, tillagad efter just de personliga näringsråd kunden fått i första steget.

Kocken KC Wallberg är den som ansvarar för den här delen av Food For Minds erbjudande.

– Det finns massor av tekniker för att tillreda råvaror. Till exempel får vitkål en helt annan textur om man bearbetar den strimlade kålen en stund med händerna, säger han och visar genom att knåda i luften medan han berättar.

– Vi äter med alla våra sinnen och en förändring av texturen kan ge en helt ny upplevelse av en råvara. Även en sallad som helt består av »råa« ingredienser kan upplevas som tillagad när den görs på rätt sätt. Många tror att de inte gillar en viss sak. Men när de får smaka samma sak rätt tillagad så ändrar de sig ofta.

KC WALLBERG FRAMHÅLLER gärna att kunskaper om teknik och tajming är centrala när det kommer till matlagning. Även små avvikelser kan förändra en maträtt mycket, ifall man inte är noggrann. Man behöver inte gå så långt som extremfallen man minns från skolmatsalen.

– Alla vet att minsta restaurang brukar avdela kockar som enbart har till uppgift att tillreda kött eller fisk. Man kan fråga sig varför, eftersom kött och fisk är relativt lätt att laga. Grönsaker är däremot betydligt svårare att få bra och kräver mycket större precision vid tillagningen.

KC Wallberg är en välmeriterad kock. I grunden har han sju års studier i gastronomi, bland annat vid restauranghögskolan i Grythyttan. Han arbetade sedan över hela världen och byggde bland annat upp restaurang Riingo i New York tillsammans med Markus Samuelsson innan han återvände till Sverige. 2008 tog han över Gubbhyllan på Skansen och i dag driver han ytterligare ett antal restauranger. Han är entreprenör och har grundat flera företag inom matområdet. Verksamheterna sträcker sig från kunskap och lärande till förpackad mat som säljs i butik. Han har skrivit flera kok- och matböcker och den senaste, »Mitt Matrike«, vann pris som Årets Måltidslitteratur.

Allt han gör bottnar i samma filosofi – en innerlig tro på naturen och att man med rätt tekniker och kunskap om matlagning kan skippa genvägarna och hoppa över konstiga tillsatser.

– Att laga allt från grunden tar förstås längre tid. Men har man mat som sitt största intresse så är det inget problem. Skulle jag börja göra avkall på mina grundvärderingar kan jag lika gärna jobba med något helt annat, säger han.

KC Wallberg är starkt engagerad för att mat inte bara ska vara god, utan även hälsosam. Hållbar odling och etisk djurhållning är annat som är centralt för honom. KC har varit involverad i projekt som syftat till att förbättra sjukhusmat – både ur smak- och näringsperspektiv. Han samarbetar sedan många år med Livsstilsmottagningen vid Karolinska Institutet, där professor Mai-Lis Hellénius till och med har kallat KC Wallberg för »framtidens kock«.

KC STÅR FÖR Karl-Christer. Men få kallar honom något annat än KC. Han anlitas ofta som föreläsare och för att hålla internationella gästspel på restauranger runt om i världen. Utomlands är han känd som ambassadör för det skandinaviska köket med alla sina syrningar och inläggningar. På ett personligt plan är han dock lika intresserad av mat från andra delar av världen.

– Allra mest gillar jag nog faktiskt att laga japanskt. Jag blev väl insatt i det köket under perioden på Riingo i New York. Där serverade vi japansk mat med en amerikansk twist. Eftersom ingen av mina restauranger i dag har den inriktningen så har det tyvärr blivit för lite sådan matlagning under de senare åren. Kanske kan jag få mer nytta av de kunskaperna inom Food For Minds, säger han och skrattar.

Men hellre än att prata olika geografiska kök så föredrar KC att fokusera på tillagningen. Han älskar att lyfta välkända, vardagliga råvaror till nya höjder.

– Det finns oändligt många sätt att tillreda, säg, en morot. Smakerna blir väldigt olika beroende av vilken metod du väljer. Högst håller jag de kockar som skapar stora smakupplevelser utifrån välbekanta råvaror, till skillnad från dem som kräver udda, exotiska ingredienser för att få sina rätter att sticka ut, säger KC.

– Food For Minds mat är inte inriktad på något särskilt kök. Däremot försöker vi att använda råvaror som är i säsong. I första hand för att de är bäst då. Men även för att vi tänker i termer av hållbarhet och miljö, förklarar KC Wallberg.


LÄS MER

1. Alla är unika. Du med.
Utifrån det liv du lever skapar vi en individuellt anpassad profil så att du får i dig de näringsämnen just du behöver. Här berättar hälso-concierge Christopher Bergström mer om hur han går till väga.

2. Skräddarsydd mat.
Vi tillagar god mat som innehåller den näring som just du behöver få i dig. Här berättar vår välmeriterade kock KC Wallberg om sin matfilosofi.

3. När du vill, där du vill.
Vi levererar din mat den tid det passar dig, dit du vill. Vår servicenivå är mycket hög. Du kan även beställa extraportioner till familj, kollegor eller gäster till kraftigt reducerat pris. Vår ambition är att kunna hjälpa dig med alla frågor kring hälsa, även när du är på resa. Vår flexibilitet är enorm och det är bara du och fantasin som sätter gränserna.

4. Enkelheten är nyckeln.
Med Food for Minds mår du bra – hela tiden. Det ska vara enkelt för dig, inte för oss. Vi vet att många ger upp sina hälsoambitioner när stress och deadlines tränger sig på. Vi löser det genom att leverera skräddarsydd mat, varje dag. Det har aldrig varit enklare att må bra.